Sprekers

Hieronder staan korte biografieën van alle sprekers met een abstracts van hun bijdrage tijdens het congres.

Dagvoorzitter:
Renske van Wijk, Universiteit Twente

Renske van Wijk werkt bij het Technical Medical Centre van de Universiteit Twente en focust op het vergroten van de maatschappelijke impact van onderzoek. Ze doet dit door de samenwerking tussen maatschappij en  onderzoekers te stimuleren en faciliteren op gebied van technologie voor gezondheid. Zo heeft ze het Twente RegioDeal project TOPFIT Citizenlab ‘Burgerwetenschap voor gezondheid en welzijn’ geleid en werkt ze aan nieuwe regionale projecten. Belangrijk daarbij is ook de samenwerking tussen het MBO, HBO en WO.


Martin Bennink, Saxion

Martin is lector Applied Nanotechnology aan de hogeschool Saxion, en leidt een interdisciplinaire onderzoeksgroep van 40 personen. Activiteiten omvatten praktijkgericht interdisciplinair onderzoek naar lab-/organ-on-a-chip, bio-inspired materials en ontwikkeling van gevoelige moleculaire sensor technologieën voor toepassingen in het medische en forensische domein. Projecten omvatten zowel technische ontwikkeling, maar ook de implementatie van deze technologieën in de praktijk.


Aurel Ymeti, Saxion

(korte biografie)
Aurel Ymeti is senior onderzoeker in het lectoraat Applied Nanotechnology, en verantwoordelijk voor de onderzoekslijn Molecular Sensing. Voorbeelden van projecten zijn ontwikkeling van chip-based photonic integrated sensoren en lateral flow assays als Point-of-Care devices voor de detectie van biomarkers en micro-organismen. Daarnaast is Aurel mede- oprichter en verantwoordelijk voor het Center of Excellence for Point-of-Care Technologies (CoE4POCT), een samenwerkingsverband van meerdere onderzoeksgroepen van Saxion, die de interdisciplinaire samenwerking tussen talrijke onderzoekers bevordert. Het primaire doel van CoE4POCT is om vroege detectie en preventie van ziekten mogelijk te maken en daarmee bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven.

(abstract)
Point-of-Care Technologies (POCT) stellen eindgebruikers, zoals zorgprofessionals en burgers, in staat om binnen enkele minuten nauwkeurig, real-time diagnostische tests van laboratoriumkwaliteit uit te voeren. Dit kan worden bereikt door het analyseren van kleine hoeveelheden lichaamsvloeistoffen, zoals urine, swabs, interstitiële vloeistof of serum/bloed, met behulp van POCT devices die dicht bij de patiënten kunnen worden ingezet, bijv. in een ziekenhuis of gezondheidscentrum, of zelfs bij burgers thuis. Meest bekende POCT-toepassingen zijn bloedglucosetests en snelle COVID-19 tests die op grote schaal zijn gebruikt tijdens de coronapandemie. Daarnaast kan POCT worden gebruikt voor het op afstand monitoren van patiënten met behulp van draagbare apparaten en diagnostische systemen.


Helma Kaptein, Hogeschool Rotterdam

(korte biografie)
Helma Kaptein is sinds juli 2021 als lector verbonden aan Kenniscentrum Zorginnovatie. Naast haar werkzaamheden als lector is zij directeur van Science2Change. Helma verbindt partijen met elkaar zodat zij samen meer kunnen bereiken dan apart. Hierbij staan openheid en eerlijkheid centraal, en vertrouwen in elkaar. Dit betekent onder andere dat partijen uitspreken waarom ze een samenwerking willen, wat zij uit deze samenwerking hopen te halen en wat zij hiervoor willen inbrengen. 


Anne Bonvanie, Saxion

(korte biografie)
Anne Bonvanie is werkzaam als associate lector van het lectoraat Ethiek & Technologie van Hogeschool Saxion. Haar aandacht gaat vooral gaat uit naar technologie in de zorg. Hierbij doet Anne onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën, de impact op gebruikers en de bredere omgeving, en de manier waarop er tijdens de ontwikkeling en implementatie stakeholders mee genomen kunnen worden in het nadenken over de ethische implicaties van de nieuwe technologie.

(abstract)

Ethiek en Technologie
Anne Bonvanie

De workshop geeft een korte inleiding in waarom het nadenken over ethiek en brede impact van je technologie zo belangrijk is. Daarna gaan we praktisch aan het werk: we maken gebruik van een aantal werkvormen van het lectoraat Ethiek & Technologie, waarmee je snel in kleine groepjes een beeld krijgt van de impact van technologie die je anders niet ziet. Met de werkvormen en de uitkomst kun je na de workshop ook in je eigen team of organisatie aan de slag.


Dr. Jan S. Jukema, Saxion

Lector Gepersonaliseerde zorg en directeur a.i. van het Centre of Expertise HealthTechforAll, heeft specifieke expertise rond burgerwetenschap, innoveren met ouderen en preventie. Zijn bijdrage aan POCT is met name het ontwerpen en implementeren van POCT met de eindgebruikers, zowel burgers als gezondheidsprofessionals.


Geert van der Sluis, Hanzehogeschool Groningen

(korte biografie)
Geert werkt als bijzonder lector aan de Hanzehogeschool Groningen en als gezondheidswetenschapper in ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten. In deze rol heeft hij zichzelf tot doel gesteld om wetenschap, praktijk, en onderwijs te verbinden, met als streven het verminderen van tijdelijke of permanente verlies van fysieke en mentale functies bij patiënten door ziekenhuisopnames en medische behandeling. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in de kansen die “blended care” (standaard face-to-face zorg verrijken met technologische toepassingen) biedt hierbij.

(abstract)

POCT en Prehabilitatie in het ziekenhuis
Geert van der Sluis

In deze sessie wil ik de ingrijpende effecten van operatieve ingrepen op het mentale en fysieke functioneren van patiënten met de deelnemers verkennen, een onderwerp dat van cruciaal belang is voor zowel medische professionals als voor iedereen die zich betrokken voelt bij patiëntenzorg.
Bekend is dat ongeveer 30% van de patiënten na een operatie langdurig of zelfs blijvend verlies van functioneren ervaart. Deze patiënten ervaren significante gevolgen voor de kwaliteit van leven Tijdens de sessie zal ik dieper ingaan op de vraagstukken rondom dit fenomeen: Waarom zijn sommige mensen meer vatbaar voor dergelijke uitkomsten na een operatie? Wat kunnen we doen om deze risico’s te minimaliseren en het herstelproces te ondersteunen? En natuurlijk, welke rol POCT hierin kan spelen?


Wynand Alkema, Hanzehogeschool Groningen

(korte biografie)
Wynand Alkema is lector Data Science for Life Science and Health en chair van het Hanze DataLab at the HUAS. Hij heeft een achtergrond in machine learning, big data analyse and text mining. Deze technieken past hij toe in projecten gerelateerd aan drug development, klinische diagnostiek en biomarker identificatie, voornamelijk in het veld van de immunologie.

(abstract)

ICT kant van POCT, rol van AI
Wynand Alkema

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit het huidige zorgtraject. In deze sessie willen we ingaan op de huidige ontwikkelingen binnen kunstmatige intelligentie met betrekking tot het stellen van diagnoses en aansluitende behandelplannen en de belangrijkste struikelblokken die we tegenkomen op de weg van theoretische modellen naar praktische implementatie.


Madelon Bracke, Clear

(korte biografie)
Co-founder en CSO van Clear.bio. Allround life sciences en health professional, met meer dan 25 jaar ervaring in onderzoek, onderwijs, en ondernemerschap. Opgeleid tot medische bioloog met een PhD in experimentele pulmonologie. Is erg geinteresseerd en gepassioneerd om slimme oplossingen te vinden voor uitdagingen in de gezondheidszorg, werkende met mensen met verschillende perspectieven en altijd strevend naar het realiseren van impact.

(abstract)

Reverse Diabetes 2 with nutrition
Madelon Bracke

Glucometrie en implementering van datagedreven personalized nutrition in de dagelijkse praktijk van diabetes type 2. Hoe komen gezondheidszorg, wetenschap, technologie en business samen.


Aart van Amerongen, WUR

(korte biografie)
Aart van Amerongen heeft meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling van snelle, on-site diagnostische assays zoals de laterale flow test (LFT) en is hoofd van de groep BioSensing & Diagnostics (BSD). BSD ontwikkelt multi-biomarker LFTs, ook een kinetische, kwantitatieve variant van dit testprincipe. Aart heeft ruime ervaring in samenwerking met bedrijven, onder andere met het oog op het ontwikkelen van marktgerichte prototype-testen.

(abstract)

DIAMOND2 project
Aart van Amerongen

BioSensing & Diagnostics (BSD) is één van de deelnemers in het recent gestarte DIAMOND2 project onder leiding van Saxion Hogeschool. In dit project ligt de focus van BSD bij het verder ontwikkelen van een prototype laterale flow test specifiek voor insuline. Uiteindelijk doel is een kwantitatieve test die kan worden toegepast door huisartsen en in de eerste-lijns gezondheidszorg.


Sushanta Mitra, University of Waterloo, Canada

(short biography)
Professor Sushanta MITRA is a full Professor in the Department of Mechanical & Mechatronics Engineering and Executive Director of the Waterloo Institute for Nanotechnology in Canada. For his contributions to science and engineering, he has been elected a fellow of several professional organizations, including the Canadian Academy of Engineering, the Royal Society of Chemistry, APS, AAAS. He has an entrepreneurial mind involved in start up on lateral flow assays.

(abstract)

Towards sustainable development of biosensors
Sushanta Mitra

The talk will present the development of a rapid biosensor for the detection of pathogens and pesticides in water using paper strips. To detect COVID-19, paper strips with conjugated nanoparticles and aptamers are developed. Finally, such lateral flow assays can be used for the detection of tuberculosis in limited resource communities.


Karin Dijkstra, Saxion

Karin Dijkstra is lector Gezondheidbevordering in de Leefomgeving bij het lectoraat Smart Health (Saxion). We werken aan het versterken van mensen in een kwetsbare positie, aansluitend bij de levens, wensen en behoeften van mensen ondersteund door datagedreven handelen. Daarnaast is Karin mede-verantwoordelijk voor het SPRONG-programma HealthTech in Society.


Sjors Groeneveld, Saxion

(korte biografie)
Sjors Groeneveld is hoofddocent Living Technology bij Hogeschool Saxion en PhD-kandidaat AI in de langdurige zorg. Sjors schrijft, spreekt en publiceert over de invloed van technologie op de zorg en richt zich in zijn werk op de impact van nieuwe technologieën (zoals POCT) op de rol van (toekomstig) zorgprofessionals.

(abstract)

Digital Data Divide
Sjors Groeneveld

Wat is de impact van POCT? We meten en weten steeds meer maar wat is het gevolg voor het individu en de maatschappij van deze toename aan (persoonlijke) data? Doe mee met de festivalervaring The Digital Data Divide en ga hier met elkaar over in gesprek. Alvast een voorproefje? www.thedigitaldatadivide.nl


Hilbrand Oldenhuis, Hanzehogeschool Groningen

Hilbrand Oldenhuis is lector Digital Health aan de Hanzehogeschool. In zijn onderzoek richt hij zich op het (door)ontwikkelen van gezondheidstechnologie waarbij de focus altijd is op de waarde ervan voor de gebruiker, zowel burger/patiënt als professional. Binnen zijn lectoraat is point-of-care technologie een van de belangrijke onderzoekslijnen.


Frank Greeven, huisarts, Oldenzaal

(korte biografie)
Sinds 1987 is Frank Greeven huisarts in Oldenzaal met aandacht voor preventie en leefstijl. Gestart zonder doktersassistente werkt hij nu met een team van 14 personen en collega-huisartsen. Werd vroeger het bloed opgezogen in een capillaire buis voor het bepalen van de bezinking, nu is de POCT CRP niet meer weg te denken in de huisartsenpraktijk. 

(abstract)

Mensen bewust te maken van hun eigen genezingspotentie
Frank Greeven

De kunst van de hulpverlener is om mensen bewust te maken van hun eigen genezingspotentie. Dat kan door mensen inzicht te geven dat gezondheid uit vele facetten bestaat. Waar ze veelal zelf invloed op hebben. Veerkracht is het centrale woord en verbinding de motivatie


Lyan Vlaskamp, Inreda Diabetic

(korte biografie)
Als technisch geneeskundige werk ik op de medische afdeling van Inreda Diabetic: een bedrijf dat een kunstmatige alvleesklier ontwikkelt. Ik ben in contact met behandelaren van onze patiënten, maar verdiep me ook in data-analyse en ons algoritme om de zorg te optimaliseren. Hierbij is de input van ons systeem, actuele glucosewaardes, cruciaal.

(abstract)
In mijn presentatie neem ik jullie graag mee over de ontwikkeling van de Inreda AP: een wereldwijd unieke behandeling voor diabetes. Het bi-hormonale closed loop systeem maakt het mogelijk dat de patiënt geen input hoeft te leveren voor zijn behandeling en zo weer vrijheid mag ervaren van zijn/haar ziekte.


Wolter Paans, Hanzehogeschool Groningen, UMCG

(korte biografie)
Doet (cohort)onderzoek naar en publiceert over de ontwikkeling en adoptie van zorgtechnologische ondersteuning in het algemeen en over diagnostische innovaties in dat kader in het bijzonder. De ontwikkeling van Point of Care Diagnostiek vanuit de principes van ‘integrated care’ en ‘advance care planning’ staat hierbij centraal.

(abstract)

POCT in de context van IC
Wolter Paans

De vraag wat de bijdrage kan zijn van innovaties en onderzoek naar Point of Care Diagnostiek voor de zorgvrager in het algemeen staat centraal. Hierbij zal aandacht zijn voor combinaties met de wetenschapsgebieden: ‘shared decision making’, ‘Health Literacy’, ‘Advance Care Planning’, ‘the e-patient-movement’ en de huidige ontwikkelingen aangaande Artificiële Intelligentie.


Bert Swennenhuis, Saxion

(korte biografie)
Bert Swennenhuis is senior onderzoeker in het lectoraat Applied Nanotechnology en is onder andere werkzaam in het ontwikkelen van efficiënte oppervlakte activatie en functionalisatie protocollen voor de ontwikkeling van gevoelige en selectieve gas-sensoren.


Jan Kleine Deters, Hanzehogeschool Groningen

(korte biografie)
Jan Kleine Deters is docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij werkt aan een promotie gericht op het gebruik van sensoren voor het monitoren en voorspellen van onbegrepen gedrag bij dementie. Dit project is een samenwerking tussen het lectoraat Sensors and Smart Systems Hanzehogeschool Groningen, Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-UMCG) en Zonnehuisgroep Noord.

(abstract)

MOOD-Sense project – herkennen van onbegrepen gedrag van dementie
Jan Kleine Deters

Het project MOOD-Sense heeft de ambitie om een monitoring en alarmeringssysteem te ontwikkelen voor het herkennen van onbegrepen gedrag bij dementie. Naast het implementeren van verschillende opkomende technologieën zijn organisatorisch en communicatieve aspecten een belangrijk onderdeel in het succesvol bijdragen aan remote patiënt monitoring in de eerste lijn gezondheidszorg.


Rick de Klerk, Hanzehogeschool Groningen

(korte biografie)
Rick de Klerk is postdoc bij de Hanzehogeschool Groningen. Hij werkt bij de opleiding ‘Creative Media and Game Technologies’ en trekt de onderzoekslijn ‘Data Informed Health’ binnen het lectoraat Digitale Transformatie. In zijn onderzoek gebruikt hij (bestaande) data uit zorgsystemen om de zorg te verbeteren en efficiënter in te richten.

Christina Bot, Hanzehogeschool Groningen

(korte biografie)
Christina Bot is docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen en verbonden aan de opleiding HBO-ICT – Business IT & Management. Christina is betrokken bij de ontwikkeling van een implementatie van OpenEHR en als praktijkbegeleider waarborgt zij de overdracht van kennis uit onderzoek naar het onderwijs.

(abstract)

Demonstratie Open EHR – Voorwaarde voor POCT / data-infrastructuur
Rick de Klerk en Christina Bot

In deze presentatie onthullen we de kracht van openEHR in de ontwikkeling van een full stack proof of concept voor medicatievoorschriften. Ontdek hoe deze gestandaardiseerde aanpak de interoperabiliteit verbetert en de zorginnovatie versnelt. Leer hoe openEHR de toekomst van veilig en efficiënt werken met data in de zorg vormgeeft.